Isolatieglas
Hoe werkt isolatieglas?
Het glas zelf isoleert bijna niet, dus hoe houdt het dan toch de kou of warmte buiten?
Heel simpel, afhankelijk van welk glassoort je hebt zijn er 2 of 3 glasplaten. Tussen deze opgestapelde glasplaten zit een kleine spouw die vol zit met gas of lucht, die ervoor zorgen dat het temperatuurverschil van buiten niet naar binnen kan komen en andersom.
hoe lager de U-waarde hoe beter de isolatie.
- Triple glas
- HR++
- Isolatieglas standaard
- Enkelglas
- Veiligheidsglas
- Monumentenglas
- Zonwerendglas
- Geluidswerend glas
Triple glas
Zoals de naam al een beetje verklapt bestaat dit glas uit 3 glasbladen. Er zitten 2 luchtgevels in waardoor dit extra goed isoleert. Vaak worden deze gevels ook met een isolerende gas gevuld. Een nadeel aan dit glas is dat het behoorlijk dik is, 28 tot 40 millimeter, waardoor het niet in elk kozijn geplaatst kan worden en u de kans loopt uw kozijnen te moeten vervangen. De U-waarde is tussen de 0,5 en 0,8.
HR++
Dit glas is nagenoeg hetzelfde als standaard isolatieglas, met als grootste verschil dat de spouw niet gevuld is met gewone lucht, maar met een edelgas. Meestal is dit Argon gas. Ook is een verschil dat er vaak een hele dunne metaalcoating op de binnen ruit zit, wat voor een nog betere isolatie zorgt. De U-waarde is tussen de 0,9 en 1,2.
Isolatieglas standaard
In de volksmond wordt dit ook vaak ‘dubbelglas’ genoemd. Dubbelglas bevat voorgenoemde luchtspouw. Een vaak gebruikte opstelling voor dit glas is 5-15-4, wat inhoudt dat de eerste glasplaat 5 millimeter dik is, de luchtspouw 15 millimeter dik en de laatste glasplaat 4 millimeter. Lucht heeft een hoge warmteweerstand, waardoor het de temperatuurverschillen niet door laat. De U-waarde is tussen de 2,7 en 3,3.
Enkelglas
Dit glas wordt ook wel float glas genoemd en heeft deze voorgenoemde lucht of gas spouw niet. Het is daarom logisch dat het weinig tot niet isoleert. Dit glas is vaak de basis voor verschillende glasproducten en kan op veel manieren bewerkt worden. Het wordt gemaakt van onder andere zand, kalksteen, dolomiet en natriumcarbonaat. De U-waarde is rond de 5,8.
Veiligheidsglas
Er zijn 3 vormen veiligheidsglas.
- Draadglas
Zoals de naam al zegt is dit een glassoort met een net van metaaldraden. Wanneer er een breuk in het glas komt zorgen deze draden ervoor dat het glas toch bij elkaar gehouden wordt. Dit glas is 6 tot 7 millimeter dik.
- Gelaagd glas
In dit glassoort zit een veiligheidsfolie tussen de twee glasbladen. De veiligheidsfolie zorgt er voor dat het glas bij elkaar wordt gehouden bij een breuk. Er is geen vaste dikte voor dit glas, omdat dit afhankelijk is van de oppervlakte van het te plaatsen glas en de situatie
- Hardglas
Het glas wordt verkregen door het te verhitten tot het bijna vloeibaar wordt om het vervolgens enorm snel te koelen. Hierdoor krijgt hardglas een grotere buig-breeksterkte dan normaal glas. Wanneer dit glas breekt versplintert het in klein gruis in plaats van grote glasscherven waardoor het minder snel verwondingen veroorzaakt.
De U-waarde is afhankelijk van welke vorm u wilt en welke isolerende maatregelen u wilt toepassen.
Monumentenglas
Veel mensen noemen dit glas ook wel getrokken glas. Het is glas met een oude uitstraling, wat veelal wordt toegepast in monumentale gebouwen waar het glas niet te dik mag zijn in verband met de bestaande glassponningen. Vaak is dit glas slechts 10 millimeter dik. Ondanks dat het glas dun moet zijn kan het wel dubbelglas zijn, met een zeer smalle luchtspouw van 3 millimeter. Deze luchtspouw wordt voor extra isolatie gevuld met de goed isolerende edelgas Krypton. De U-waarde is ongeveer 2,6.
Zonwerendglas
Ook wel warmte werend glas genoemd. Dit is altijd dubbel glas met een zonwerende coating. Deze coating zorgt voor een spiegelend effect, waardoor het een grote verfraaiing kan zijn voor gebouwen met grote glaswanden. Zonwerend glas is mogelijk te combineren met een warmte reflecterend binnenblad voor een nog betere isolatie. De U-waarde is afhankelijk van welk soort glas u gebruikt.
Geluidswerend glas
Er zijn verschillende manieren om geluid te weren. Een voorbeeld is om gebruik te maken van speciale akoestische folies. Deze zorgen ervoor dat de glasbladen minder trillingen doorgeven, wat het geluid dempt. Daarnaast kun je dikker glas, verschillende diktes glas of een grotere spouwbreedte toepassen. De U-waarde is afhankelijk van welke maatregelen u toepast.